På Bellmanskällan lagar vi all mat själva i eget kök för att vara säkra på att kunna servera god, vällagad och näringsrik mat.

Nu kan du följa Bellmanskällans inspirerande kök på Instagram. Kontot heter Bellmanskällans Kök (@bellmanskoket).

Välkommen till Bellmanskällan där all mat lagas i eget kök, från grunden, för vi vill vara säkra på att kunna servera god, vällagad och näringsrik mat.

Jag, Matilda, har arbetat på Bellmanskällan sedan 2012 och jag älskar att laga mat och baka bröd!  För mig är matlagning ett stort intresse och särskilt matlagning till barn som är både ärliga och direkta i sin feedback! Jag tror att ett intresse för mat väcks hos barn genom att presentera nya smaker och konsistenser många gånger. Det kan ta lång tid för barn att våga prova något nytt. De första fem gångerna kanske grönsaken eller grytan bara ligger på tallriken men till slut vågar en prova! En kanske kommer på att en gillade det! Eller så gjorde en inte det första gången men tionde gången!

Barnen på Bellmanskällan får prova grytor, soppor, kalla och varma såser, gratänger och många olika grönsaker! Vi äter mycket vegetarisk mat vilket både är klimatsmart, hälsosamt, hållbart och GOTT!

För att barnen ska få ett ökat inflytande och få vara delaktiga i demokratiska processer har jag matråd med de äldsta barnen där de får vara med och bestämma en veckas meny, prata om mat, provsmaka eller göra blindtest. Jag skriver sen en matrådsrapport till er föräldrar så ni får höra hur det gått till.

En vecka ser ut så här ungefär:

Måndag-pasta med sås (ofta vegetarisk)

Tisdag- fisk

Onsdag- nästan alltid vegetariskt

Torsdag-Soppa med hembakt bröd (ibland vegetarisk)

Fredag-korv, kyckling eller kött (för det mesta)

Till mellanmål brukar det serveras hembakt bröd, mjölk eller juice (bara med naturligt fruktsocker), yoghurt med hemmagjord musli, smoothies eller gröt. Ibland blir det något lyxigare som pizzaslice eller pannkakor med hemmagjord sylt. Det brukar oftast matrådet rösta fram.

Jag handlar så mycket jag kan ekologiskt och försöker följa säsongerna med grönsaker och frukter. Vi är en sockersmart förskola och jag använder inte socker i mat eller mellis. Därför får barnen bara ketchup när vi grillar korv i parken.

När barnen slutar på Bellmanskällan får de med sig en liten ”kokbok” med de mest önskade maträtterna. Nu lagas aldrig maten efter recept här men på ett ungefär är det nedskrivet i alla fall… vilket kan vara bra att veta om era barn vill att ni ska laga något som de ätit här.

Följ såklart köket på Instagram: bellmanskoket, för att se vad barnen har ätit under dagen!

Välkommen in till köket med synpunkter eller frågor!

/Matilda